пятница, 11 марта 2016 г.

Михайлов Борис Андрійович




Михайлов Борим Андрійович – український арт-фотограф, що постійно живе в Берліні й Харкові, вважається класиком сучасної фотографії. Мистецтво Б. Михайлова має концептуальний та соціально-документальний характер. Його твори документують зміни у побуті та суспільстві, які відбувалися в СРСР та після його розпаду. Лауреат престижної премії фундації Хассельблада (1994), його альбом «Незакінчена дисертація» увійшов у десятку найкращих фотоальбомів світу.

Закінчив Харківський інститут комунального будівництва і Московське вище художньо-промислове училище ім. С. Строганова. Одержав спочатку освіту як інженер-механік, почав фотографувати у віці 28 років як аматор. У кінці 1960-х років КДБ віднайшло знімки оголеної дружини Б. Михайлова і він втратив роботу, внаслідок цього зміг сконцентруватися на фотографії. З середини 1990-х років митець постійно проживає в Німеччині (Берлін). У мистецькому світі Б. Михайлов отримав прізвисько Боб. 2007 року Б. Михайлов брав участь у Венеційському бієнале як представник України.

Б.Михайлов був лауреатом ряду стипендій для митців. Працював запрошеним професором кафедри візуальних досліджень навколишнього середовища Гарвардського університету (2000), викладав у Лейпцизькій академії візуального мистецтва (2002–2003).

Лауреат багатьох міжнародних премій: Coutts Contemporary Art Foundation Award (1996), The Hasselblad Foundation International Award in Photography (2000), The Citibank Private Bank Photography Prize (2001), Generalsatellite Corporation art prize (2003) та ін.


Роботи Б.Михайлова експонуються в Метрополітен-музеї і Музеї сучасного мистецтва (Нью-Йорк, США), в Пінакотеці Модерну (Мюнхен, Німеччина), Музеї Вікторії та Альберта (Лондон, Велика Британія) та багатьох іноземних музейних і приватних зібраннях світу.

До вашої ж уваги представлено декілька його робіт із серії "Червоний. Коричневий. Учорашній Бутерброд".








Комментариев нет:

Отправить комментарий